Juhani Vaderid

Juhan sündis 18.veebruaril 1922 kl 4 peale lõunat

4.märtsil ristiti kodus õpetaja Meeri poolt Johannes

Vaderid

Muhu kiriku dokumentide hulgas on sündinute ja ristitute nimekiri , kus Juhani sündimine ja ristimine kirjas. Seal on ristivanematena kirjas 20 nime. Oma mälestustes rääkis Välja Riste Schmuul s 1894, et tema oli ka ristiema, kuid teda kirikukirjades ei ole, samuti Tõnise Ingel Schmuuli  s 1894, Mihkli tütart. Ristsetelt nimetab ta veel Välja Joosepit ja Pärdi Antsu. Jüri oli kõik küla mehed, kes parajasti paate tõrvasid, ristsetele kutsunud. Ristel endal oli  28 ristivanemat (kirikukirjade järgi 24). Ise ta seletab seda sellega, et sündis pühade ajal (29.detsembril) kui palju inimesi oli liikvel.

 

Juhani õel Lindal  oli ainult kolm (kirjade järgi siiski viis) vaderit, Andruse Liidel  (Aliide Aer Riste tütar) oli  vähemalt 7 vaderit. Lisaks oma küla inimestele veel pagar Falkneri naine.

 

 1. Tõnise Madis Schmuul, peremees(1871–1940)
 2. Saadu Mihkel Schmuul(1891-1977) käis koolielus 3 aastat koolis ja sõitis siis 15 aastat merd Laev Union oli Antsu meestega kahe peale. Töötas Kundas, kuhu mindi kevadel ja jõuluks tuldi koju. Abiellus pärast venna surma vennanaise Leenaga, kes oli Kundast pärit. Riia vahet sõites õppis ära läti keele, millega hiljem Koguvas läti turistidega suhelda sai. (pojatütar Tiiu)Tema on Juhan igavikustanud oma monoloogides. Kui 1945.aastal lõplikult koju pääses tuli  kohe Mihklit otsima, kes just veskis oli. Pistis pea luugist sisse ja ütles:matsime Sütiste maha. Kui Juhan koos Välja Joosepi ja Andruse Volliga oma Pobeda Orinõmme minnes puruks sõitis, siis kutsuti Saadu Mihkel paadiga Orissaarde vastu.
 3. Andruse Mihkel Schmuul(1862-1949) peremehe onu. Peremees enne 1908. ja pärast 1931
 4. Jürna Jaen Muul(1867-1942) Jürna Jaan tõi hobuse tuppa putru sööma. Tööd ei teinud sõitsid vedruvankriga ja hooplesid Käspri Aaduga, kellel rohkem raha on. Jürna Jaen oli luuletaja.

Kui Käspri Aadu Kopli Juulaga (2.naine) abiellus siis Jaen tegi laulu,

mis algas  Ooberost olli vedru ees ei tea, kes vedru peremees

Ma üts koa, vesi soe nagu linter koa

Küll on palju koeri

Pärdi hunt ja Välja Bella.

Võrka Keti, meie Rulla,

Küll on palju lapsi

Pärdi Helju, Välja Pärni

Võrka Mihkel, meie nänni

Välja  Astale oli räägitud, et Jürna Jaenil on saba. Asta tahtis seda kangesti näha. Ükskord saunas lõpuks nägigi.

Utt, utt, utt utt Tooma Jüri

Koguvas oli kena põli

Mets oli mere ääre peal

Veskid kõrge mäe peal

Kalad Suurna sääre peal

Jürna Roes ja Käspri Lill ja allpool Jürnat Tiigi Ell.

Salu mehed rumalad

ei nad karda jumalad

Köevad jala kirkus koa

Hobused nuumas Nurmelaidus koa

Tegi 9-10-aastasele Juhanile vikatilöe ja kinkis männipuu metsaväravas, mis aga millalgi 80.-tel  või hiljem maha võeti.(Martin Kivisoo)

Juhani ristsete ajal käis paaditõrvamine ja Jaen ei saanud käsi puhtaks. Läks ristsetele kinnastega ja pidi õpetajale kindas käega tere tooma. „tere koa, kindad käe koa.” Hiljem käis Juhan Jaeni juures tema jutte kuulamas. Jürna  Ingel, kas Jaeni naine  Ingel (s Kohal) või tütar Ingel? oli teda  koju ajanud: Juku,Juku Juhan mis sa nõnna paegal meile tuled, ole vahel kodu koa. (Tiigi Elli)

Koguva mehed käisid Orissaare kõrtsis. Olid seal omad ja käisid teistes tubades ka. Jürna Jaen oli ennast ükskord peeglist näinud ja ütelnud: „Laadi Vassel oo enesele na kena pildi seina peale saan” Tiigi Elli arvas, et ju Jaen siis noorelt kena mees oli.

5. Vanatoa Jaen Schmuul Kas Kass Jaen(1858-1939), kes oli nii pisike, et ta naine Kadri ta sülle võttis kui purjus oli või nende poeg Jaan (1884-1949), kelle naise Riste pärast Siberist tagasi tulemist Juhan Rootsi aitas. 1944.aasta sügisel kui esimest korda koju käima pääses (Ralf Parve teab, et 6.oktoobril 1944, pidi kohe tagasi minema 8.oktoobril oli Virtsus) oli Vanatoa Jaan Toomal ja läksid Juhaniga kohe vaidlema. Juhan selgitas, et nüüd on uued ajad ja vaja nii elama hakata. Jaan ei tahtnud, et maad käest ära võetakse. Jaan küüditati  ja suri  Siberis. Naine Riste pääses tagasi ja Juhani abiga Rootsi.

 1. Madis Schmuul Mihkli Mihkli poeg  s 1900 abiellus Aleksandra Kanaga (s 1907), Laasu kasutütrega. Saale ehk Anne  abiellus  Kanadas pärast Madise surma Tõnise Herbert Schmuuliga (1913-1986) ja hiljem vanadekodus veel kellegagi.

7. Tooma Jüri Schmuul Madis Schmuuli poeg . Juri (Jurri).( 1888-1954). Abiellus Kristine Ruttuga Rootsiverest. Läksid Linnanukale elama.

 1. Tooma Jaen Schmuul Madise poeg Jaen. (21.03.1896 -1976). Sai Linnanuka asundsuskrundi Vabadussõjast osavõtu eest. Jaanile andis Juhan kui ta seal kuulsa kirjanikuna  külas käis , oma saapad ja ise tuli nõelutud taldadega pättidega koju.
 2. Mihkel Tüür (Laasu Mihkel(1879-1946 ) Juhan kirjutas temast Muhu monoloogis „Tüürimees Mare“
  Juhaniga patrullisid 1941.aastal külavahel ja katsid Tõnise Leida akna vihtadega kinni, et Leida ei teaks, et hommik käes on.  Venemaalt tagasi tulles käis  tihti Laasul ja  vaidlesid Mihkliga uue korra üle ja Mihkel narrinud, et kas Venemaal olid sahad,mille tagukaikad olid 3 km pikad ja tagukaika peal 300 venelast. Pärast seda Juhan enam Laasul ei käinud
 3. Välja Mihkel Schmuul Kas Mihkli Mihkel ise( 1874-1928) või Mõntu Mihkel (1899- 1940)Angerjakuningas, kellest  Juhan Mina –kommunistlikus noores” halvasti kirjutab.
 4. Välja August Schmuul s 1904  Mihkli Mihkli poeg läks pärast sõda Ameerikasse, kus suri varakult
 5. Madis Tuulik ema vend  (1887-1975)
 6. Tooma Kadri Schmuul (1901-1985)Madise tütar, Ülo ja Jüri Tuuliku ema. Kadri oli Sumari Roosi hoidja ja viis teda Tooma lastega mängima. Kadri ema oli Sumarilt pärit.
 7. Tõnise Mare Schmuul Kas Mihkli (1887-1969) naine pärit Kõinastult)või Madise naine(1878-1945 pärit Antsult)
 8. Riste Tüür  Ärni õde 1902 -1927? Abiellus Igaküla Andruse  Aleksander Uustaluga 1924  tütar Elvi. Aleksander abiellus  pärast Riste surma  teise õega. Elasid Nukal aga kui hakkasid  poolt talu endale tahtma, siis ajanud Nuka Eed nad minema.
 9. Ingel Aer s 1904 ilmselt Andruse Ingel,  Riste õde , kes läks 1929 mehele Saaremaale Johan  Pitkale Keskveres.
 10. Välja Ingel (1897-1973 )
 11. Välja Mare Schmuul  Kalju Mare (1902-1995)

 12. Käspri Ingel Muul *06.01.1888-1967. Rääkis,et pesi korra Juhani ja ta riided meres puhtaks kui see randa tuli ja ennast ära määrinud oli
 13. Marie Tuulik s. 1904 Ruudu venna Andruse ja  Jaan Klaari õe Ingli tütar. Sai vallaslapse Leida, kes abiellus Rootsis  Ants Piibu pojaga ja asus Austraaliasse. Poeg Toomas käis Koguvas 2007 ja ei teadnud midagi oma sugulusest Juhaniga.
 14. Välja Riste Schmuul 1894-1982 Välja Riste oli Pärdi Antsu pruut, aga ei meeldinud Antsu emale ja  Vanatoa Kadrile(Vapper, pärit  Soonda Simmult.)
 15. Tõnise Ingel Schmuul s Mihkli tr (1894-1966)